Parohia Tălpălari, din centrul Iașului, investește într-un centru social în Bucium, pe 4,9 hectare: Preotul: „Nu-l vindem. Avem familii cu mulți copii și probleme”

de | Anchete și investigații

În zona Bucium, Biserica Tălpălari, din Iași, are în proprietate aproape 5 hectare de teren pe care a fost plantată viță de vie. După dezafectarea culturii, considerată prea bătrână și neproductivă, ar urma să fie construit un centru social în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Deocamdată nu se cunosc sursele de finanțare pentru viitorul proiect

Terenul se află la aproximativ 2 km de Hanul Trei Sarmale, pe dreapta

Terenul se află la aproximativ 2 km de Hanul Trei Sarmale, pe dreapta

Biserica Tălpălari, monument istoric din centrul Iașului – anul 1640, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” intenționează să investească în zona Bucium, unde deține o suprafață de 4,9 hectare.

Recent, parohia a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru introducerea în intravilan a terenului în vederea construirii unui centru social, locuințe unifamiliale și spații pentru educație.

Proiectul va avea nevoie și de avizul de oportunitate al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași.

Proiectul ar urma să fie realizat în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Deocamdată, pentru terenul bisericii a fost obținut un certificat de urbanism. Până la autorizarea lucrărilor mai este cale lungă, depinzând și de finanțarea necesară pentru edificarea centrului. Amplasamentul este situat la aproximativ 2 km de Hanul Trei Sarmale.

Parohul de la Biserica Tălpălari: „Este o vie prea bătrână”

Preotul paroh trage nădejde că proiectul va fi implementat

Preotul paroh trage nădejde că proiectul va fi implementat

De aproape 1 an, parohul Bisericii Tălpălari este preotul Vladislav Nedelcu, cel care l-a înlocuit pe preotul Constantin Sturzu, fostul purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Contactat de WikiPress, preotul paroh a explicat că implementarea proiectul este de durată.

„Da, este un teren în extravilan pe care vrem să-l introducem în intravilan. Nu-l vindem. Acel teren se află în Bucium și este dintotdeauna al parohiei. A fost cultivată vie, dar acum este o vie prea bătrână. Vrem ca acolo să înființăm un centru social, avem familii cu mulți copii și probleme. Va fi un centru al parohiei, dar mai sunt multe discuții până atunci. Eu sunt de puțin timp aici, încă nu am văzut terenul. Mă duc mâine (astăzi -n.r.)”, a precizat părintele Vladislav Nedelcu.

Un alt proiect al fețelor bisericești este legat de înființarea unui sediu pentru Protopiatele I, II și III – Iași, pe 2.000 metri pătrați, suprafață identificată pe bd. Poitiers, nr.10, în apropiere de Selgros.

Reprezentanții MMB au transmis pentru WikiPress că, la fel de bine, proiectul poate suferi modificări și că nu se știe care va fi utilitatea acelui teren. În prezent se caută un arhitect pentru conturarea proiectului.

Preotul Damaschin a turat motoarele

În paralel, și preotul Dan Damaschin derulează proiecte pentru comunitate prin intermediul Asociației „Glasul Vieții”.

În urmă cu o lună a inaugurat clinica medicală „Veronica”, în campusul Tudor Vladimirescu, într-un imobil ce a costat aproape 1 milion de euro, fonduri strânse din donații.

La cele patru etaje ale clădirii, vor exista cabinete medicale specializate în ginecologie, medicină internă, cardiologie, pediatrie și alte specialități.

De asemenea, spitalul este echipat cu o secție de imagistică, care include un RMN și un computer tomograf de ultimă generație, achiziționate cu o sumă totală de peste două milioane de euro.