Tradiții și obiceiuri de Sfântului Nicolae

de | Eveniment

În fiecare an, pe 6 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfântului Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni”, o zi marcată de tradiții și obiceiuri adânc înrădăcinate în folclorul românesc

Importanța sărbătorii Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae este recunoscut pentru milostenia și bunătatea sa, fiind văzut ca un protector al sărmanilor, văduvelor și orfanilor. Aceasta sărbătoare deschide perioada festivă de iarnă și poartă cu sine un amestec de credințe și superstiții.

Copiii așteaptă cu nerăbdare ajunul Sfântului Nicolae, când tradiția spune că, dacă își curăță ghetuțele, Moș Nicolae le va aduce daruri. Cei care nu au fost cuminți, însă, riscă să găsească o nuielușă.

Sfântul Nicolae - cadouri în ghetuțe

Sfântul Nicolae – cadouri în ghetuțe

Ce să faci și ce să eviți de Sfântul Nicolae

În ziua sărbătorii, gesturile de milostenie sunt esențiale. Creștinii sunt îndemnați să meargă la biserică și să se roage atât pentru cei vii, cât și pentru cei decedați, aprinzând lumânări și oferind pomene.

Se evită activitățile casnice precum cusutul, tricotatul sau măturatul gospodăriei. Se spune că refuzarea ajutorului pentru cei nevoiași sau certurile atrag pagube și energii nefavorabile.

Ritualuri și credințe populare

Un alt obicei este punerea crenguțelor de pomi fructiferi în apă, cu speranța de a înflori până la Anul Nou, simbolizând o recoltă frumoasă și prosperă. În tradiția populară, iarna începe cu această zi, când se spune că Sfântul Nicolae își scutură barba, coborând zăpada pe pământ.

Se mai crede că Sfântul Nicolae poate fi invocat nu doar în timpul sărbătorilor, ci și în momentele de greutăți, cerând ajutor divin în cazul bolilor sau necazurilor.

Originea tradiţiei de Moş Nicolae

Tradiţia îşi are originea în povestea personajului legendar şi mitic, care a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului-Sfântul Ierarh Nicolae-din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu credinţă neţărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită şi crescut în spiritul poveţei creştine “să împarţi averea săracilor”, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

Dar Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci şi al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.